LÓTÁPOK

Négyféle termék, korcsoportra és igénybevételre bontva.

A Farmer-Mix Kft. lótakarmány termékcsaládja jelenleg négyféle terméket foglal magába, melyek 5 mm-es pellet formájában, 25 kg-os körszövött PP zsákban kerülnek forgalomba. A receptúrák sem zabot, sem génmódosított szóját nem tartalmaznak, továbbá gyártásuk során az olyan alapanyagokat is nélkülöztük (pl. búzakorpa), amelyek biológiai kockázatot jelenthetnek az állat egészségére (pl. esetleges mikotoxin szennyezettségük miatt). A takarmánybiztonság további fokozása érdekében lótakarmány előállításakor üzemünk szigorú gyártási protokoll szerint működik. Folyamatos kutatási és fejlesztési tevékenységünknek köszönhetően a tápok és azok összetevői rendszeresen vizsgálva, szakmailag optimalizálva kerülnek gyártásba, a lejjebb feltűntetett beltartalmi értékek ebből kifolyólag kisebb mértékben változhatnak.

Lótápjaink egyedisége a változatos összetételben rejlik, a domináló gabonaféléken (árpa, kukorica, búza) túl tartalmaznak napraforgódarát, lucernalisztet, rétiszéna-lisztet, valamint az emésztőrendszerre kedvező hatást gyakorló almatörkölyt. A gabonák a granulálási folyamat során hőkezelésen esnek át, emészthetőségük így lényegesen javul. Az energiaszintet szükség esetén hozzáadott olajjal emeljük, ami a cukrokkal ellentétben nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, tartósan nagy erőkifejtést tesz lehetővé. Az állat étvágyát a takarmányba kevert természetes fűszernövény fokozza. Valamennyi keverék tartalmaz továbbá olyan gyógyhatású ásványokat, melyek jótékony hatással vannak a bélrendszerre, segítik a toxikus anyagok megkötését és kiürülését a szervezetből, továbbá részt vesznek a szabadgyökök semlegesítésében. Az egyes takarmányokban a makro- és mikroelemek, valamint a vitaminok és aminosavak szintje az adott célcsoport szükségletei alapján kerültek optimalizálásra.

A javasolt napi adag felső határa minden tápunk esetében 0,5 kg / 100 kg testtömeg, egy 500 kg-os kifejlett ló esetében tehát maximum 2,5 kg, rétiszéna (vagy legelőfű), illetve igény esetén egyéb abrakfélék etetése mellett.

Alap lótápunk 12%-os nyersfehérje-tartalommal készül, 2,6% nyerszsír- és 10% nyersrost-tartalom mellett. 30.000 NE/kg A-vitamint, 3.000 NE/kg D3-vitamint és 200 NE/kg E-vitamint tartalmaz, valamint további hozzáadott vitaminokat és nyomelemeket. A mikroelemek jelentős százaléka a jobb hasznosulás érdekében szerves kötésben van jelen a keverékben. Ajánlott hobbilovak takarmányozására könnyű és közepes munkában, valamint lesoványodott lovak kondícióba hozására.

Légúttisztító lótápunk, mely légzőszervi bántalmakban szenvedő lovak számára lett kifejlesztve, fontosabb beltartalmi paramétereiben megegyezik alap lótápunkkal. Tartalmaz továbbá természetes úton humifikálódott növényekből származó huminsavakat, melyek segítik a tápanyagok felszívódását, szerepet játszanak méregtelenítési folyamatokban, védelmet nyújtanak a szabadgyökökkel szemben, továbbá erősítik az immunrendszert. Légúttisztító hatását a hozzáadott gyógynövények, valamint azok hatóanyagra standardizált illóolajai biztosítják (zsálya, oregáno, eukaliptusz, borsmenta, citromfű, kakukkfű, rozmaring, levendula). A táp etetése csökkentheti a légzőszervi betegségek kialakulását és a légúti betegségek tüneteit. A gyógynövényeknek köszönhetően fokozódik az oxigénellátás, javul a lovak általános ellenállóképessége.

Idősebb, pihenő, vagy éppenséggel rehabilitációban részt vevő lovaknak beltartalmilag visszafogottabb tápunkat ajánljuk, csökkentett nyersfehérje- (11%) és energiatartalommal (hozzáadott olaj nélkül, nyerszsír-tartalom: 2%). Az alacsonyabb szükségletek miatt a vitamin- és nyomelemtartalom is mérsékeltebb (A-vit.: 22.500 NE/kg, D3-vit.: 2.250 NE/kg, E-vit.: 150 NE/kg). Szintén tartalmazza a korábban már említett huminsavakat. A táphoz olyan gyógynövényeket kevertünk (bíborkasvirág kivonat, tisztított máriatövis őrlemény, hidegen préselt máriatövis olaj, szentjánoskenyér liszt), melyek pozitívan hatnak a májfunkciók működésére, serkentik a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Sikeresen alkalmazhatóak olyan anyagcserezavarokkal járó betegségek kiegészítő kezelésére, mint a sántasággal járó egészségügyi problémák (pl. savós patairhagyulladás).

Intenzívebben igénybe vett, nehéz munkát végző sport- és versenylovak számára emelt beltartalmú tápunkat javasoljuk. Magasabb nyersfehérje-tartalmát (13%) többek között GMO mentes full fat szója biztosítja, megnövelt esszenciális aminosav kiegészítéssel. A megemelt energiaszintet extra olaj garantálja (nyerszsír: 5,2%), az ebből eredő eltarthatósági problémát antioxidánsok kompenzálják. A megnövekedett szükségletről magasabb vitamin- és nyomelemszint gondoskodik (A-vit.: 37.500 NE/kg, D3-vit.: 3.750 NE/kg, E-vit.: 250 NE/kg). A termék megnövelt arányban tartalmazza a jótékony hatású huminsavakat, továbbá bekeverésre kerültek olyan gyógynövények (oregáno, rozmaring, fokhagyma, kakukkfű, eukaliptusz, fahéj, ausztrál teafa, máriatövismag, kasvirág), melyek növelik a szervezet nem specifikus ellenállóképességét, valamint sikeresen alkalmazhatóak emésztőszervi- és légzőszervi megbetegedések kiegészítő kezelésére. Fokozzák a bélbeli emésztés hatásfokát, ezen felül erélyes antioxidánsok.

Egyéni megrendelésre lehetőség van az említett tápokat (terápiás célra) emelt gyógynövény-koncentrációval is kérni, továbbá saját elképzelések alapján akár teljesen egyedi takarmánykeveréket is készíttetni (minimálisan 400 kg megrendelése esetén). Bővebb információért keressen minket az oldal alján látható elérhetőségeink egyikén.